Buitenbeentje óf adviseur met een vooruitziende blik?

Kleine pensioentjes

Vanmorgen bij de post vond ik een brief over mijn kleine pensioen dat ik in een ver verleden heb opgebouwd. Ik heb de laatste tijd meer van die brieven gehad. Binnenkort word ik 65 jaar en die oude stukjes pensioen moeten dan uitgekeerd gaan worden. Ik moet allerlei vragen beantwoorden: of ik mijn banknummer wil opgeven, of ik mijn partnerpensioen wil uitruilen dat ik na 2002 heb opgebouwd, of ik eerst méér pensioen wil krijgen en dan later minder. Allemaal keuzes die ik steeds moet invullen.

Als bestuurslid van BPFV vind ik het altijd reuze interessant hoe andere pensioenfondsen dat uitvragen. Maar het is ook best een hoop gedoe. Steeds weer dezelfde vragen, om steeds een klein pensioentje te ontvangen, van soms maar € 40 per maand.

Klantvriendelijke wetgeving

In Nederland is hiervoor daarom iets geregeld in de wet. Pensioenfondsen kunnen kleine pensioentjes tegenwoordig van elkaar overnemen. Alles komt elkaar bij de partij waar je het meeste pensioen hebt opgebouwd. Best klantvriendelijk eigenlijk. Daarmee gaat BPFV in mei van dit jaar ook een slag maken. Maar ik mis dus net die boot.

Buitenbeentje

Ik voelde me een beetje een buitenbeentje met mijn eigen pensioen. Ik heb al wel vanaf mijn 60ste een pensioen van PfZW. Maar omdat ik de laatste periode van mijn leven niet in loondienst heb gewerkt (ik was eerst directeur/grootaandeelhouder en later een soort ZZP’er), is mijn pensioen relatief laag gebleven. Op de website mijnpensioenoverzicht.nl zag ik dat ik op een totaal netto pensioen uitkom van zo’n 40% is van mijn laatste salaris. De norm was ooit 70%. Ik kan je wel aanraden om ook eens op die website te kijken. Daar staan al je pensioenen op en het geeft een goed overzicht.

Spaargeld

Daar staat tegenover dat ik wel heb kunnen sparen. Dat geld kon ik dus ondertussen vrij besteden. Daardoor heb ik mijn jongste zoon een startershypotheek kunnen geven. En ik heb ook geld in een groen aandelenfonds van een bekende Nederlandse bank gestopt. Eigenlijk net zoals we dat bij BPFV met beleggingen doen: een deel risicovol (aandelen) met een goede kans op (extra) rendement en een deel vastrentend om het pensioen te stabiliseren.

De handel in aandelen laat ik aan die bank over, zodat ik nooit verdacht kan worden van handel met voorkennis. Dat is de hygiëne die we als pensioenfondsbestuurders hoog in het vaandel hebben staan en dat de Compliance Officer van BPFV ook jaarlijks controleert. Een goede zaak dus!

Vooruitziende blik

In het nieuwe pensioenstel dat in 2026 van kracht gaat, kunnen we allemaal een deel van ons pensioen vrij besteden op de pensioendatum. In dat nieuwe stelsel zal je pensioenuitkering afhankelijk zijn van het vermogen dat ook na je pensioeningang wordt door belegd. Dat kan dus van jaar op jaar wat wisselen, maar normaal gesproken groeit het uiteindelijk. Eindelijk weer indexatie! Net zoals dat bij mijn aandelen.

Waar ik me een paar jaar geleden dus een buitenbeentje voelde ben ik inmiddels weer hip: ik heb mijn pensioen voor elkaar alsof ik al in 2026 ben beland. Blijk ik toch gelukkig een adviseur met een vooruitziende blik. Op het nippertje!

Joost Borm
Bestuurslid BPFV en pensioenadviseur

 

Wat vindt u?

U kunt reageren via het feedbackformulier. Klik op de knop ‘Geef uw feedback’ rechtsonder op deze pagina. Uw reactie kan worden gepubliceerd.