Nieuws

Beleidsdekkingsgraad BPFV daalt naar 91,4%

De beleidsdekkingsgraad is uitgangspunt voor het bestuur als het gaat om besluiten over verhogen (of verlagen) van de pensioenen. BPFV heeft per 30 november 2016 een beleidsdekkingsgraad van 91,4%. De beleidsdekkingsgraad daalde sinds vorige maand met 0,3%-punt. De actuele dekkingsgraad steeg echter wel.

Wat is een dekkingsgraad?

De dekkingsgraad is een percentage. Het geeft de verhouding aan tussen het kapitaal dat het pensioenfonds bezit en het kapitaal dat het pensioenfonds nodig heeft om nu en in de toekomst alle (opgebouwde) pensioenen te kunnen uitbetalen (= verplichtingen). Bij een dekkingsgraad van 104% heeft het pensioenfonds €1,04 in kas voor elke euro die het aan pensioen moet uitkeren. De beleidsdekkingsgraad is een gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden.

Elke dag anders

De dekkingsgraad is een momentopname. De financiële positie van het pensioenfonds verandert namelijk continu. Dagelijks stijgt en daalt de waarde van aandelen, vertrekken er deelnemers en gaan er mensen met pensioen.

Wat speelde er in november?

November was voor onze financiële positie een positieve maand omdat de rente steeg. Een belangrijke verklaring hiervoor is de verkiezing van Donald Trump tot nieuwe president van de Verenigde Staten. Hij heeft aangekondigd fors te investeren in zijn land en de belastingen te verlagen. Hierdoor steeg de rente in Amerika. Europa volgt die trend, dus ook hier ging de rente omhoog. Een hogere rente betekent dat ons fonds nu minder geld opzij hoeft te zetten om alle pensioenen (in de verre toekomst) te kunnen betalen. Dat is positief voor onze financiële positie en hierdoor stijgt de actuele dekkingsgraad (deze maand met 1,2%-punt naar 92,0%).

Het positieve effect op de beleidsdekkingsgraad is nog niet goed te zien. Die daalde licht naar 91,4%. De beleidsdekkingsgraad is een voortschrijdend gemiddelde over 12 maanden. Deze verbetert pas als de actuele dekkingsgraad ook de komende maanden blijft stijgen. De beleidsdekkingsgraad is belangrijk. Hierop baseert het bestuur zijn besluit om de pensioenen jaarlijks wel of niet te verhogen.

Herstelplan

BPFV heeft een tekort: de beleidsdekkingsgraad is lager dan 112,6%. Daarom heeft BPFV een herstelplan ingediend bij DNB.

Meer informatie

In een grafiek ziet u hoe de dekkingsgraad van BPFV zich de afgelopen maanden heeft ontwikkeld.