Nieuws

Beleidsdekkingsgraad BPFV opnieuw gedaald

De beleidsdekkingsgraad is uitgangspunt voor het bestuur als het gaat om besluiten over verhogen (of verlagen) van de pensioenen. BPFV heeft per 30 september 2016 een beleidsdekkingsgraad van 92,1%. De beleidsdekkingsgraad daalde sinds vorige maand met 0,3%-punt.

Wat is een dekkingsgraad?

De dekkingsgraad is een percentage. Het geeft de verhouding aan tussen het kapitaal dat het pensioenfonds bezit en het kapitaal dat het pensioenfonds nodig heeft om nu en in de toekomst alle (opgebouwde) pensioenen te kunnen uitbetalen (= verplichtingen). Bij een dekkingsgraad van 104% heeft het pensioenfonds €1,04 in kas voor elke euro die het aan pensioen moet uitkeren. De beleidsdekkingsgraad is een gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden.

Elke dag anders

De dekkingsgraad is een momentopname. De financiële positie van het pensioenfonds verandert namelijk continu. Dagelijks stijgt en daalt de waarde van aandelen, vertrekken er deelnemers en gaan er mensen met pensioen.

Wat speelde er in september?

Het vermogen van ons fonds bleef ongeveer ongewijzigd in september. De rente bleef die maand ongeveer op hetzelfde lage niveau. Hoe lager de rente, des te meer moet een pensioenfonds nu opzij zetten om in de (verre) toekomst alle pensioenen te kunnen betalen. Daardoor blijft de dekkingsgraad ook laag. Ook omdat de dekkingsgraad in september 2016 lager is dan in september 2015, daalde de beleidsdekkingsgraad afgelopen maand. De beleidsdekkingsgraad is immers een voortschrijdend gemiddelde over de afgelopen 12 maanden.

Levensverwachting

Behalve de rente, speelt de levensverwachting ook een belangrijke rol in de berekening van de financiële positie van een pensioenfonds. Hoe langer mensen leven, des te langer krijgen ze pensioen uitbetaalt. Een ouderdomspensioen ontvangen deelnemers immers zo lang ze leven. Elke twee jaar rekent het Koninklijk Actuarieel Genootschap (AG) uit hoeveel de levensverwachting stijgt en welke invloed dit heeft op de deelnemers van een fonds. In september bleek dat mensen opnieuw langer blijven leven. Het effect op onze financiële positie is naar verwachting circa 0,4% (toename van de benodigde reserves). Dit effect wordt de komende maanden in onze dekkingsgraad verwerkt.

Herstelplan

BPFV heeft een tekort: de beleidsdekkingsgraad is lager dan 112,7%. Daarom heeft BPFV een herstelplan ingediend bij DNB.

Meer informatie

In een grafiek ziet u hoe de dekkingsgraad van BPFV zich de afgelopen maanden heeft ontwikkeld.