Nieuws

Dekkingsgraad juli: 106,6%

In juli daalde onze actuele dekkingsgraad met 2,6%-punt naar 106,6%. De beleidsdekkingsgraad ging met 0,6%-punt omhoog naar 103,6%.

Wat is een dekkingsgraad?

De dekkingsgraad is een percentage. Het geeft de verhouding aan tussen het kapitaal dat het pensioenfonds bezit en het kapitaal dat het pensioenfonds nodig heeft om nu en in de toekomst alle (opgebouwde) pensioenen te kunnen uitbetalen (= verplichtingen). Bij een dekkingsgraad van 105% heeft het pensioenfonds €1,05 in kas voor elke euro die het aan pensioen moet uitkeren.

De beleidsdekkingsgraad is een gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden. De beleidsdekkingsgraad is uitgangspunt voor het bestuur als het gaat om besluiten over verhogen (of verlagen) van de pensioenen.

Elke dag anders

De dekkingsgraad is een momentopname. De financiële positie van het pensioenfonds verandert namelijk continu. Dagelijks stijgt en daalt de waarde van aandelen, vertrekken er deelnemers en gaan er mensen met pensioen.

Ontwikkelingen in juli

De daling van de actuele dekkingsgraad met 2,6%-punt kwam vooral doordat de rente daalde. Een lagere rente is slecht nieuws voor een pensioenfonds, omdat we dan meer geld in kas nodig hebben om in de toekomst alle pensioenen te kunnen betalen. Onze beleggingen deden het in juli juist goed. Hierdoor nam ons vermogen iets toe. Helaas was het goede beleggingsnieuws niet goed genoeg om een daling van onze actuele dekkingsgraad te voorkomen.

De beleidsdekkingsgraad steeg met 0,6%-punt naar 103,6%. Dit komt omdat dit een gemiddelde is over de afgelopen twaalf maanden.

Meer informatie

In een grafiek ziet u hoe de dekkingsgraad van BPFV zich de afgelopen maanden heeft ontwikkeld.