Nieuws

Dekkingsgraad december: 111,5%

In december daalde onze actuele dekkingsgraad met 0,4%-punt naar 111,5%. De beleidsdekkingsgraad ging met 0,7%-punt omhoog naar 108,4%.

Wat is een dekkingsgraad?

De dekkingsgraad is een percentage. Het geeft de verhouding aan tussen het kapitaal dat ons pensioenfonds bezit en het kapitaal dat ons pensioenfonds nodig heeft om nu en in de toekomst alle (opgebouwde) pensioenen te kunnen uitbetalen (= verplichtingen). Bij een dekkingsgraad van 105% heeft ons pensioenfonds €1,05 in kas voor elke euro die we aan pensioen moet uitkeren.

De beleidsdekkingsgraad is een gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden. De beleidsdekkingsgraad is uitgangspunt voor het bestuur als het gaat om besluiten over verhogen (of verlagen) van de pensioenen.

Elke dag anders

De dekkingsgraad is een momentopname. De financiële positie van ons pensioenfonds verandert namelijk continu. Dagelijks stijgt en daalt de waarde van aandelen, vertrekken er deelnemers en gaan er mensen met pensioen.

Ontwikkelingen in december

Twee ontwikkelingen zorgden ervoor dat onze actuele dekkingsgraad in december omlaag ging:

  1. Ons vermogen nam af omdat onze beleggingen het minder goed deden.
  2. We verhoogden de pensioenen van alle deelnemers op 1 januari 2023 met 3,2%. Omdat we dit al in december moesten meenemen in onze cijfers, namen onze verplichtingen toe.

Aan de andere kant is de rente in december gestegen. We hoeven dan minder in kas te hebben om de pensioenen in te toekomst te kunnen betalen. De stijging van de rente had een positief effect op onze dekkingsgraad, maar dit was niet genoeg om het negatieve effect van bovenstaande ontwikkelingen te compenseren.  

De beleidsdekkingsgraad steeg met 0,7%-punt naar 108,4%. Deze lichte toename komt doordat de lagere dekkingsgraad van december 2021 (102,9%) wordt vervangen door de hogere dekkingsgraad van december 2022 (111,5%).


Meer informatie

In een grafiek ziet u hoe de dekkingsgraad van BPFV zich de afgelopen maanden heeft ontwikkeld.

 

*In mei 2023 is deze dekkingsgraad herijkt van 111,5% naar 112,0%.