5 vragen over: partnerpensioen

U heeft bij ons fonds niet alleen pensioen voor uzelf opgebouwd. Want als u overlijdt, is er ook een pensioen voor uw partner. Maar hoe werkt dat precies? We leggen het uit aan de hand van 5 vragen over partnerpensioen.

1. Wanneer krijgt mijn partner partnerpensioen?

Uw partner kan recht hebben op partnerpensioen als u, vóórdat u met pensioen ging:

  • bent getrouwd
  • uw partnerschap hebt geregistreerd bij de gemeente
  • minimaal 6 maanden voor uw overlijden een notariële samenlevingsovereenkomst hebt afgesloten óf uit inschrijving in het bevolkingsregister blijkt dat u en uw partner tenminste zes maanden op één adres wonen én u uw partner hebt aangemeld bij het pensioenfonds.

Woont u samen? Dan heeft uw partner dus alleen recht op partnerpensioen als uw partner bij ons is aangemeld. Ga naar Mijn Pensioencijfers en controleer of uw partner bij ons is geregistreerd.

Kreeg u een relatie toen u al met pensioen was? Dan is er voor uw nieuwe partner geen partnerpensioen. Na ingang van uw pensioen ligt namelijk alles vast.

2. Hoe is het partnerpensioen geregeld?

Bij ons fonds is het partnerpensioen op risicobasis verzekerd. Dit betekent dat er partnerpensioen is verzekerd zolang mensen in dienst zijn. Tot 1 januari 2022 was het partnerpensioen op opbouwbasis verzekerd voor de branches Vlakglas en Groothandel Verf. Voor de houtverwerkende industrie was het partnerpensioen tot 1 januari 2010 op opbouwbasis.

Op het moment dat u met pensioen ging verviel het partnerpensioen op risicobasis en bleef het opgebouwde partnerpensioen over. Als u dit te laag vond, had u, tot een maximum, de mogelijkheid om een deel van uw ouderdomspensioen om te zetten in extra partnerpensioen. Had uw partner zelf al voldoende pensioen dan kon u ook kiezen om (een deel van) het partnerpensioen om te zetten in extra pensioen voor uzelf.

De keuze die u gemaakt heeft, bepaalt de uiteindelijke hoogte van het partnerpensioen dat uw partner ontvangt als u komt te overlijden.

Als u overlijdt, komt uw partner onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor een Anw-uitkering van de overheid. Zie voor meer informatie: www.svb.nl.

Goed om te weten: wanneer u en uw ex-partner uit elkaar gaan, kan uw ex-partner recht hebben op een deel van het partnerpensioen dat u tot het einde van het huwelijk (of geregistreerde partnerschap) hebt opgebouwd. Dit is het bijzonder partnerpensioen. Uw ex-partner kan hier afstand van doen. Meer hierover leest u op de pagina Scheiden.

3. Hoe hoog is het partnerpensioen?

Het bedrag aan partnerpensioen staat op het Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Dit is uw persoonlijke pensioenoverzicht. U ontvangt dit overzicht elk jaar van ons. Ga naar Mijn Pensioencijfers en bekijk uw pensioenoverzicht online.

4. Moet mijn partner iets doorgeven als ik overlijd?

Als u getrouwd bent (of een geregistreerd partnerschap hebt) en in Nederland woont, is dat niet nodig. Mocht u overlijden, dan geeft de gemeente dat aan ons door. Woont u in het buitenland wanneer u overlijdt, dan moeten uw nabestaanden uw overlijden bij ons melden. Zij doen dat door een brief of een e-mail te sturen. Zodra we de melding van uw overlijden binnenkrijgen, gaan we aan de slag om het partnerpensioen te regelen.

5. Wat verandert de Wet Toekomst Pensioen aan het partnerpensioen?

Voor u als gepensioneerde verandert er niet zo veel aan het partnerpensioen. Uw partner behoudt een aanspraak op het opgebouwde partnerpensioen. De hoogte van het partnerpensioen wordt alleen afhankelijk van het opgebouwde pensioenvermogen en gaat meebewegen met het ouderdomspensioen. Hierbij blijft de verhouding van het partnerpensioen ten opzichte van het ouderdomspensioen ongeveer hetzelfde als op dit moment het geval is.