De dekkingsgraad geeft aan hoe het in financieel opzicht met een pensioenfonds gaat. Hoe hoger, hoe beter. Vanaf 1 januari 2015 communiceren wij een nieuwe dekkingsgraad: de beleidsdekkingsgraad.
BPFV heeft een actuele dekkingsgraad (1 maand) en een beleidsdekkingsgraad (gemiddelde van afgelopen 12 maanden).
De actuele dekkingsgraad is per 31 augustus 2015 uitgekomen op 95,9%. Ten opzichte van vorige maand is de actuele dekkingsgraad met 1%-punt gedaald. Het rendement op onze beleggingen viel tegen, waardoor de dekkingsgraad daalde. Een kleine rentestijging zorgde voor minder verplichtingen, en kon daardoor een deel van de daling goedmaken.
De beleidsdekkingsgraad per 31 augustus 2015 is 101,5%. De beleidsdekkingsgraad daalde sinds vorige maand met 1,3%-punt. Dit komt vooral door de verschuiving van de 12-maands periode. De maand die er nu buiten valt – augustus 2014 – was beter dan de maand die er nu bij is gekomen – augustus 2015.
Herstelplan
BPFV heeft een tekort: de beleidsdekkingsgraad is lager dan 113,6%. Daarom heeft BPFV een herstelplan ingediend bij DNB.
Dekkingsgraad
BPFV beheert veel geld voor de deelnemers. Maar het pensioenfonds heeft ook veel verplichtingen (het uitkeren van pensioenen). De dekkingsgraad geeft de verhouding tussen die twee weer: (vermogen / verplichtingen) x 100% = dekkingsgraad. Hoe hoger de dekkingsgraad is, hoe beter.
De rente speelt in deze berekening een grote rol. De verplichtingen van BPFV worden berekend met een rekenrente die gebaseerd is op de rentestand in de markt. Dit betekent dat een rentestijging of -daling meteen effect heeft op de verplichtingen van BPFV. Ook het belegd vermogen wordt bepaald door de rentestand. De rekenrente heeft dus directe invloed op de actuele dekkingsgraad.
Wat is de beleidsdekkingsgraad?
Vanaf 2015 gebruiken pensioenfondsen bij beleidsbeslissingen de ‘beleidsdekkingsgraad’. Bijvoorbeeld voor het bepalen van het premiebeleid en het toeslagenbeleid. Door dit 12-maands gemiddelde te gebruiken zijn onze beleidsbeslissingen minder gevoelig voor de veranderingen van rente en aandelenkoersen. Zo kan BPFV zich richten op de lange termijn.