Oud-werknemers

Antwoorden op veelgestelde vragen

Terug naar het overzicht
  • Wanneer krijg ik een verhoging?

    Wij proberen elk jaar uw (opgebouwde) pensioen te verhogen. Dat noemen we ook wel toeslagverlening of indexatie. De verhoging zorgt ervoor dat uw pensioen zijn waarde houdt. Bij een verhoging wordt uw opgebouwde pensioen aangevuld met maximaal de loon- of prijsstijgingen. U hebt niet automatisch recht op een verhoging. Wij reserveren daar geen geld voor. Ons bestuur bekijkt elk jaar of en hoeveel uw opgebouwde pensioen kan worden verhoogd. Dat hangt af van de financiële positie. Als het fonds er financieel niet goed genoeg voor staat, kan het ook voorkomen dat we uw pensioen moeten verlagen.

  • Wanneer wordt mijn pensioen verlaagd?

    In de Pensioenwet zijn financiële spelregels opgenomen voor pensioenfondsen. Als onze financiële positie volgens die regels niet goed genoeg is, moet ons fonds een herstelplan indienen bij De Nederlandsche Bank (DNB). Hierin staat hoe het fonds de financiële situatie weer op orde gaat brengen. Daarbij horen ook maatregelen. BPFV kan bijvoorbeeld besluiten om de premie te verhogen, de pensioenregeling te versoberen of de pensioenen te verlagen. We verlagen de pensioenen pas als er geen andere keuze meer is.

  • Is mijn pensioenleeftijd hetzelfde als mijn AOW-leeftijd?

    U bouwt pensioen op bij BPFV. Dit pensioen gaat in als u 67 jaar wordt. Daarnaast ontvangt u ook pensioen van de overheid, dit heet ook wel AOW. Vanaf welke leeftijd u AOW-pensioen ontvangt, hangt af van uw geboortedatum. Op de website van de SVB kunt u uitrekenen wat uw AOW-leeftijd is.

  • Wanneer kan ik met pensioen?

    Uw ouderdomspensioen van BPFV gaat in op uw 67ste. Dat betekent niet dat u tot 67 jaar moet doorwerken. U kunt ervoor kiezen om eerder met pensioen te gaan. Dit kan vanaf maximaal 5 jaar voor uw AOW-datum. Op onze website leest u meer over eerder met pensioen gaan.

  • Ik ga scheiden. Wat moet ik regelen?

    Er gelden regels voor de verdeling van het ouderdomspensioen na scheiding. In de wet zijn 2 zaken geregeld:

    1. Uw ex-partner krijgt een bijzonder partnerpensioen na uw overlijden.
    2. Uw ex-partner heeft recht op de helft van het ouderdomspensioen dat u tijdens de relatie hebt opgebouwd.

    U geeft uw scheiding aan ons door via Mijn Pensioencijfers of met behulp van het 'Mededelingsformulier in verband met verdeling van ouderdomspensioen bij scheiding'. Ook als u besluit om afwijkende afspraken te maken. Doet u dat binnen 2 jaar nadat u uit elkaar bent gegaan? Dan krijgt uw ex-partner straks zijn of haar deel van het ouderdomspensioen rechtstreeks van ons. Als u langer wacht dan 2 jaar, moet uw ex-partner zijn of haar deel bij u opvragen als u met pensioen bent.

    Op onze website leest u meer over scheiden en pensioen.