Nieuws

AOW-leeftijd gaat verder omhoog

Nederlanders leven gemiddeld langer. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekend. Als we allemaal langer leven, betekent dit dat de AOW-leeftijd verder omhoog gaat. Het uitgangspunt is namelijk dat iemand gemiddeld 18 jaar lang AOW-pensioen ontvangt.

De AOW-leeftijd stijgt 3 maanden

In de wet staat verder dat de overheid hierover 5 jaar van tevoren een besluit moet nemen. Daarom is nu besloten dat de AOW-leeftijd met 3 maanden stijgt in 2022. Mensen ontvangen vanaf dat jaar voor het eerst AOW-pensioen vanaf 67 jaar en 3 maanden.
Dit besluit betreft mensen die geboren zijn op of na 1 januari 1955 en vóór 1 april 1956. Volgend jaar besluit het kabinet of de AOW-leeftijd nog verder stijgt voor de mensen die geboren zijn na 1 april 1956.

Wat is AOW-pensioen?

AOW-pensioen is pensioen van de overheid voor mensen die in Nederland hebben gewoond en/of gewerkt. Hebt u vóór uw AOW-datum 50 jaar in Nederland gewoond en/of gewerkt? Dan krijgt u een volledig AOW-pensioen. Voor elk (volledig) jaar dat u in het buitenland hebt gewoond en/of gewerkt, ontvangt u 2% minder AOW-pensioen. Meer informatie over uw AOW-pensioen leest u op de website van de Sociale Verzekeringsbank.

De pensioenrichtleeftijd stijgt naar 68 jaar

Behalve AOW-pensioen bouwen veel werknemers ook aanvullend pensioen op via hun werkgever. Zo bouwt u pensioen op bij ons fonds.
Aan dit pensioen is een zogeheten pensioenrichtleeftijd gekoppeld. Deze pensioenrichtleeftijd is in onze pensioenregeling nu nog 67 jaar. Hierop is het pensioen berekend dat u ziet in uw Uniform Pensioenoverzicht.
Omdat deze pensioenrichtleeftijd gaat stijgen naar 68 jaar, moet onze pensioenregeling mogelijk ook aangepast worden. Hierover moet het bestuur nog beslissen. We houden u op de hoogte.

Meer weten?

Meer informatie over uw pensioen bij ons fonds vindt u op deze website. Als u vragen hebt, kunt u contact opnemen met onze helpdesk. Voor informatie over uw AOW-pensioen kunt u terecht op de website van de Sociale Verzekeringsbank.