De beleidsdekkingsgraad is sinds januari 2015 uitgangspunt voor het bestuur als het gaat om besluiten over verhogen (of verlagen) van de pensioenen. Volgens de nieuwe berekening heeft BPFV per 29 februari 2016 een beleidsdekkingsgraad van 96,0%. De beleidsdekkingsgraad daalde sinds vorige maand met 1,0%-punt.
Wat is een dekkingsgraad?
De dekkingsgraad is een percentage. Het geeft de verhouding aan tussen het kapitaal dat het pensioenfonds bezit en het kapitaal dat het pensioenfonds nodig heeft om nu en in de toekomst alle (opgebouwde) pensioenen te kunnen uitbetalen (= verplichtingen). Bij een dekkingsgraad van 104% heeft het pensioenfonds €1,04 in kas voor elke euro die het aan pensioen moet uitkeren. De beleidsdekkingsgraad is een gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden.
Elke dag anders
De dekkingsgraad is een momentopname. De financiële positie van het pensioenfonds verandert namelijk continu. Dagelijks stijgt en daalt de waarde van aandelen, vertrekken er deelnemers en gaan er mensen met pensioen.
Ontwikkelingen in februari
Februari was opnieuw een relatief slechte maand voor ons fonds. Dat kwam doordat de rente in februari verder is gedaald. Een lage rente is slecht nieuws voor een pensioenfonds. Wij moeten de pensioenen die we nu en in de (verre) toekomst uitkeren tegen de huidige lage rente waarderen. Net als bij een spaarrekening, geldt ook voor pensioenfondsen: als de rente lager is, moet je meer geld opzij zetten om later op hetzelfde bedrag uit te komen. Ook de aandelenbeleggingen kenden een negatieve performance in februari.
Het vermogen nam afgelopen maand wel toe (waarde van de obligaties) maar deze stijging was onvoldoende om het negatieve effect van de lage rente te compenseren.
Herstelplan
BPFV heeft een tekort: de beleidsdekkingsgraad is lager dan 113,8%. Daarom heeft BPFV een herstelplan ingediend bij DNB.
Meer informatie
In een grafiek ziet u hoe de dekkingsgraad van BPFV zich de afgelopen maanden heeft ontwikkeld.