Nieuws

Hebt u een ‘klein pensioen’?

Hebt u in het verleden ergens kort gewerkt? En dus ook kort pensioen opgebouwd? Dan is de kans groot dat u een ‘klein pensioen’ hebt. Dat is een pensioen van minder dan zo’n € 500 bruto per jaar. Pensioenfondsen mogen deze pensioenen vanaf nu automatisch overdragen. U hoeft daar niets voor te doen.

Pensioenfondsen mogen sinds 2018 een klein pensioen al automatisch overdragen als u van baan wisselt. Nieuw is dat pensioenfondsen kleine pensioenen van vóór 2018 nu ook automatisch kunnen overdragen.

Wat gaat er nu gebeuren?

In Nederland zijn er zo’n 2 miljoen kleine pensioenen. Het is niet mogelijk om die pensioenen allemaal tegelijk over te dragen. Er komt veel werk bij kijken. Pensioenfondsen en verzekeraars spreiden deze overdracht daarom over een periode van twee jaar. Dat gebeurt tussen april 2021 en april 2023.

Wat betekent dit voor u?

Log in op de nationale pensioenwebsite www.mijnpensioenoverzicht.nl. Daar ziet u hoeveel pensioen er voor u is en waar dit nu staat.

  • U hebt vroeger ergens anders pensioen opgebouwd (en bent nu bij ons fonds)
    Hebt u ergens pensioen opgebouwd dat lager is dan € 503,24 bruto per jaar? Dan kan uw oude pensioenfonds dit pensioen aan ons overdragen. (Let op: niet alle pensioenfondsen doen dit!) De waarde voegen we toe aan het pensioen dat u bij ons hebt opgebouwd. U krijgt van ons bericht als wij het pensioen hebben ontvangen. U hoeft niets te doen.

  • U hebt vroeger bij ons fonds pensioen opgebouwd (en bent nu bij een ander fonds)
    Is uw opgebouwd pensioen bij ons fonds lager dan € 503,24 bruto per jaar? Dan dragen wij dit pensioen over aan het fonds waar u nu pensioen opbouwt. Waarschijnlijk gebeurt dat dat in mei 2021. Als wij uw pensioen overdragen krijgt u van ons bericht. Wij vertellen u hoeveel we overdragen en aan welke organisatie. Van uw huidige pensioenfonds of verzekeraar ontvangt u ook bericht als ze het pensioen ontvangen hebben.

  • Hebt u een klein pensioen, maar bouwt u nu geen pensioen op via uw werk?
    Dan blijft uw pensioen gewoon bij ons staan. U bent dat niet kwijt. We proberen het later nog eens. Wij nemen contact met u op zes maanden voordat uw pensioen ingaat. Het kan zijn dat wij u aanbieden om het bedrag dan in één keer uit te betalen.

Hebt u nog vragen?

Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.