Nieuws

Goed nieuws: Herstelplan beëindigd

Omdat onze financiële positie is verbeterd, is per 31 maart 2024 een einde gekomen aan het herstelplan. Dat is goed nieuws. Wij vertellen u hier graag meer over.

Wanneer is een herstelplan nodig?

Pensioenfondsen moeten voldoende middelen hebben om de uitbetaling van de pensioenen te kunnen garanderen. De verhouding tussen het vermogen van een pensioenfonds en alle financiële verplichtingen in de toekomst wordt in een percentage uitgedrukt: de dekkingsgraad. De dekkingsgraad laat zien hoe een pensioenfonds er financieel voor staat. De beleidsdekkingsgraad is de gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden.

Als de beleidsdekkingsgraad lager is dan de vereiste dekkingsgraad dan is er een tekort aan reserves. De Nederlandsche Bank (DNB) wil in dat geval dat een pensioenfonds een herstelplan opstelt. In een herstelplan staat hoe een fonds ervoor zorgt dat de financiële situatie binnen 10 jaar weer op orde is. DNB beoordeelt dit plan.

Sinds eind 2015 was de beleidsdekkingsgraad voor ons fonds lager dan de vereiste dekkingsgraad, maar vanaf 31 maart 2024 ligt de beleidsdekkingsgraad met 117,1% boven de vereiste dekkingsgraad van 115,5%. Daarom is het herstelplan per die datum beëindigd.

Wat is het gevolg van de beëindiging van het herstelplan?

De beëindiging van het herstelplan betekent dat de buffer van het fonds weer hoog genoeg is en dat het fonds geen maatregelen, zoals bijvoorbeeld het verlagen van de pensioenen, meer hoeft te nemen om te herstellen.

Wat gebeurt er als de financiële positie verslechtert?

We verwachten het niet, maar het kan natuurlijk gebeuren dat de beleidsdekkingsgraad toch weer lager wordt dan de vereiste dekkingsgraad. In dat geval moet het fonds opnieuw een herstelplan indienen bij DNB.

Hoe kunt u de (financiële) situatie van het fonds blijven volgen?

Elke maand plaatst het fonds een bericht op de website over de actuele hoogte van de (beleids)dekkingsgraad. Daarnaast kunt u zich ook aanmelden voor de e-mailservice van het fonds. Dit kunt u doen in Mijn Pensioencijfers. U ontvangt dan regelmatig een bericht over belangrijke ontwikkelingen die bij en rondom het fonds spelen.