Nieuws

Handig voor uw belastingaangifte: de Factor A

De Factor A is het bedrag aan ouderdomspensioen dat u in een jaar hebt opgebouwd. De A staat voor de aangroei van uw pensioen in een bepaald jaar.

Spaart u bij voor uw pensioen? Gebruik dan de Factor A!

U doet in 2024 aangifte inkomstenbelasting over 2023. U hebt hierbij de factor A van 2022 nodig als u pensioen bijspaart via (bancaire) lijfrente. U vindt uw factor A van 2022 op uw UPO van 2023. Dit UPO kunt in terugvinden in Mijn Pensioencijfers.

Belastingvriendelijk bijsparen

Dat kan alleen als uw pensioenopbouw niet maximaal is, of in het verleden niet maximaal was. Om daar achter te komen hebt u uw Factor A nodig. Hoe dit werkt, leest u hieronder.

U kunt gebruikmaken van de jaarruimte

Zelf geld opzij zetten voor extra inkomen als u met pensioen gaat, kan verstandig zijn. Eén van de manieren om dit te doen is de jaarruimte gebruiken. De jaarruimte is het bedrag dat overblijft als u de Factor A aftrekt van het maximale belastingvrije bedrag dat u mag gebruiken om uw pensioen belastingvriendelijk aan te vullen. De belastingdienst bepaalt elk jaar het maximale belastingvrije bedrag. Hoeveel jaarruimte u hebt, hangt af van uw persoonlijke situatie. Op de website van de Belastingdienst kunt u uw jaarruimte berekenen.

Belastingvriendelijk omdat,…

Tot het bedrag van uw jaarruimte kunt u belastingvriendelijk ieder jaar geld opzij zetten voor uw pensioen. Over uw inleg betaalt u geen belasting zolang uw inleg en uw pensioenopbouw samen binnen de jaarruimte blijven. Pas als u het extra opgebouwde pensioen krijgt, gaat u belasting betalen. Dat is gunstig voor u. Dit komt omdat u na uw AOW-leeftijd een lager tarief voor belasting en sociale premies betaalt dan daarvoor.

Voor- en nadelen van belastingvriendelijk extra sparen voor uw pensioen

Extra geld opzij zetten voor uw pensioen via uw jaarruimte heeft het voordeel dat het belastingvriendelijk is. Houd er wel rekening mee dat u dit geld alleen mag gebruiken voor uw pensioen en niet voor andere (onvoorziene) doelen.

U kunt ook op andere manieren sparen voor later. Bijvoorbeeld via een bank of verzekeraar, zonder gebruik te maken van de jaarruimte. Uw spaargeld valt dan in box 3. Hebt u meer spaargeld dan het vrijgestelde bedrag? Dan betaalt u vermogensrendementsheffing. U kunt altijd nog bepalen of u dit geld inderdaad gebruikt als pensioen. U kunt het natuurlijk ook voor wat anders gebruiken.

Bent u al met pensioen?

Bent u met pensioen, dan groeit uw pensioen niet meer aan en is er ook geen factor A meer.

Vragen?

Veel informatie vindt u op onze website en in Mijn Pensioencijfers. Komt u er niet uit? Neem dan gerust contact met ons op.