Het bestuur
Het bestuur bepaalt het beleid van ons fonds. Zij behartigt de belangen van iedereen die bij het fonds betrokken is. Het bestuur wordt ondersteund door verschillende interne en externe partijen. Op pagina 11 van het volledig jaarverslag ziet u in een overzicht hoe ons fonds in 2022 is georganiseerd.
Wijzigingen in 2022
De voormalig voorzitter Bert Oosterloo heeft per 19 april 2022 om medische redenen zijn functie neergelegd. Hij is opgevolgd door de heer Eduard van de Lustgraaf. In november 2022 heeft de heer Eduard van de Lustgraaf zijn functie als interim-voorzitter van het fonds om persoonlijke redenen neergelegd. Per 1 februari 2023 is de heer John Westerbrink benoemd als interim-voorzitter.
Waar hield het bestuur zich in 2022 mee bezig?
Naast reguliere zaken, had het bestuur in 2022 speciale aandacht voor een 2 aantal thema’s. We lichten er een paar uit. Meer informatie leest u op pagina 14 t/m 17 van het volledig jaarverslag.
Wet toekomst pensioenen
Het fonds is voornemens om de nieuwe pensioenregeling per 1 januari 2026 in te laten gaan. In 2023 gaan de sociale partners afspraken maken ten aanzien van de toekomstige regeling. Deze afspraken moeten begin 2024 leiden tot een transitieplan waarin alle afspraken tussen sociale partners zijn vastgelegd.
CWO afgerond
Het bestuur besteedde in 2021 en 2022 veel aandacht aan de voorbereiding van de inkomende collectieve waardeoverdracht (CWO) van het bedrijfstakpensioenfonds voor de Houtverwerkende Industrie en Jachtbouw (PHJ). De CWO van PHJ vond per 1 april 2022 plaats.
Onderzoek naar datakwaliteit en datakwaliteitsbeleid
Het bestuur gaf DataTrust de opdracht om onafhankelijk onderzoek te doen naar de datakwaliteit van de pensioenadministratie door pensioenuitvoerder AZL. Doel daarvan is te waarborgen dat de datakwaliteit op orde is en om vast te stellen of de dubbele transitie die BPFV in 2019 heeft doorlopen geen nadelige gevolgen heeft op de kwaliteit van de data.
DataTrust ging in 2019 van start met het onderzoek. Op basis van de bevindingen is in 2022 een herstelplan opgesteld en is in samenwerking met AZL een planning overeengekomen voor het herstellen van de datakwaliteit. Het bestuur heeft deze ervaringen, inzichten en de voorbeelden in de good practice van DNB meegenomen. Het datakwaliteitsbeleid is herijkt en dit is tijdens de bestuursvergadering van 10 oktober 2022 vastgesteld.
Financiële positie verbeterd
De financiële positie van BPFV is het afgelopen jaar verbeterd dankzij een stijging van de rente. De beleidsdekkingsgraad steeg in 2022 van 99,8% tot 108,5%. Hiermee kwam de dekkingsgraad boven het minimum vereist vermogen (104,3%). Omdat de dekkingsgraad van het fonds onder het vereist eigen vermogen (115,9%) ligt, is het herstelplan nog steeds van toepassing.
Pensioenen verhoogd per 1 januari 2023
De pensioenen kunnen alleen worden verhoogd met een toeslag, als de financiële situatie van het pensioenfonds goed genoeg is. De beleidsdekkingsgraad in de huidige regeling moet dan in principe hoger zijn dan 110%. Vooruitlopend op de invoering van de Wet toekomst pensioen is het wel mogelijk dat pensioenfondsen onder voorwaarden al bij een beleidsdekkingsgraad vanaf 105% (gedeeltelijk) pensioenen kunnen verhogen. Eén van de voorwaarden is dat er sprake moet zijn van een intentie tot invaren bij transitie naar de nieuwe regeling.
Aanvangshaalbaarheidstoets
Bij de invoering van een nieuwe pensioenregeling en bij significante wijzigingen wordt een aanvangshaalbaarheidstoets (AHBT) uitgevoerd. In 2022 is een aanvangshaalbaarheidstoets uitgevoerd. Uit deze AHBT blijkt dat het fonds hiermee voldoet aan de normering van de pensioenresultaten en de robuustheid zoals aangetoond in de in 2019 uitgevoerde AHBT.
Risicomanagement
Het bestuur besteedde veel aandacht aan risicomanagement en de rol van de risicocommissie. Meer informatie over dit onderwerp staat in hoofdstuk 10 van het jaarverslag.
Voorzitterschap
Per 19 april 2022 heeft de heer Oosterloo zijn functie als onafhankelijk voorzitter om medische redenen neergelegd. Per diezelfde datum is vanuit het bestuur de heer Eduard van de Lustgraaf aangewezen als interim-voorzitter, totdat een nieuwe onafhankelijke voorzitter is gevonden en kan worden benoemd. In november 2022 heeft heer Eduard van de Lustgraaf zijn functie als interimvoorzitter van het fonds eveneens om persoonlijke redenen neergelegd. Per 1 februari 2023 is de heer John Westerbrink benoemd als
interim-voorzitter.
Aanpassing pensioenregeling en fondsdocumenten
Met ingang van 1 januari 2022 is een aantal wijzigingen doorgevoerd in de pensioenregeling van ons fonds. Naast de jaarlijkse reguliere aanpassingen in de fondsdocumenten en de aanpassingen in de pensioenregeling zijn de statuten, het beleggingsplan en de richtlijnen, het beloningsbeleid, het VO-reglement en de ABTN (per december 2022) geactualiseerd/aangepast. In het kader van de CWO zijn in maart 2022 de uitvoeringsovereenkomsten, het pensioenreglement (ingaand per 1 april 2022) en ook de statuten aangepast. De parameters en de flexibiliserings- en afkoopfactoren zijn eind 2022 geactualiseerd en opgenomen in het pensioenreglement. Het meest actuele pensioenreglement is beschikbaar op de website van het fonds.
Evaluatie uitbesteders/adviesrelaties
Het fonds heeft voor de evaluaties van uitbestedingspartijen een standaard proces vastgesteld om haar uitbestedingspartijen periodiek door middel van gesprekken te evalueren. Doel is de verrichte werkzaamheden te evalueren, bevindingen te delen en de kwaliteit van de werkzaamheden te optimaliseren. In het boekjaar 2022 hebben conform het beleid de evaluaties van vermogensbeheerder en WTW plaatsgevonden. In 2022 zijn met de uitvoeringsorganisatie AZL gesprekken gevoerd over de dienstverlening en meerdere sessies hebben plaatsgevonden in het kader van de contractonderhandelingen voor het nieuwe contract tussen het fonds en AZL. De evaluatie van de overige partijen PricewaterhouseCoopers Accountants N.V., CIC, Triple A en EY hebben in boekjaar 2022 niet plaatsgevonden. Deze partijen worden in 2023 geëvalueerd.
Contacten met de toezichthouders
De AFM houdt toezicht op de communicatie van pensioenuitvoerders ter bescherming van de (oud-)deelnemers en pensioengerechtigden. In het verslagjaar heeft de AFM een vernieuwde toezichtrapportage opgevraagd bij ons pensioenfonds en heeft het pensioenfonds meegedaan aan het onderzoek Informatieverstrekking verlaging opbouwpercentage. DNB is als toezichthouder belast met prudentieel toezicht. Dit toezicht richt zich op de financiële stabiliteit van financiële ondernemingen en pensioenfondsen. Het doel van DNB is bij te dragen aan de stabiliteit van de financiële sector. Ons fonds informeert DNB over alle wijzigingen in statuten, reglementen en in de actuariële en bedrijfstechnische nota (ABTN). Op 15 maart 2022 heeft BPFV een geactualiseerd herstelplan bij DNB ingediend, dat op 19 mei 2022 door DNB is goedgekeurd. Uiterlijk 30 juni legt het fonds het jaarverslag en de daarbij behorende verslagstaten ter beoordeling aan DNB voor. Elke maand en elk kwartaal rapporteert ons fonds aan DNB over zijn financiële positie.