Nieuws

Opbouw pensioen gaat omlaag per 1 januari 2020

Per 1 januari 2020 gaat het opbouwpercentage bij ons fonds omlaag van 1,7% naar 1,48%. Hierdoor bouwt u minder pensioen op.

Wat is het opbouwpercentage?

U bouwt elk jaar een stukje pensioen op. Dat is het opbouwpercentage. Vanaf 2020 bouwt u jaarlijks 0,22%-punt minder pensioen op. Daardoor hebt u straks minder pensioen. Hoe ouder u bent, des te kleiner de gevolgen van deze wijziging voor u zijn.

Wie bepaalt deze maatregel?

Sociale partners besluiten over de inhoud van de pensioenregeling, zoals bijvoorbeeld de opbouw van het pensioen en de premie. Het bestuur kijkt vervolgens of zij de regeling zoals voorgesteld kunnen uitvoeren.

Waarom is deze maatregel nodig?

Onze financiële positie staat nog steeds onder druk. Bovendien wordt het steeds kostbaarder om pensioen op te bouwen. De premie die voor het pensioen wordt betaald is al maximaal. Dat ligt zo vast in de cao. Sociale partners moesten daarom aan andere knoppen draaien en hebben deze maatregel voorgesteld.

De pensioenpremie wijzigt niet

U en uw werkgever betalen elke maand premie voor de opbouw van uw pensioen. De premie voor 2020 blijft gelijk op 32%. Dat is de maximale premie, dat ligt zo vast in de cao. Uw werkgever betaalt minimaal de helft. U betaalt zelf maximaal de helft via uw salaris.