Nieuws

Extra keuze ‘bedrag in één keer’ uitgesteld tot 2023

Als u vanaf 1 januari 2023 met pensioen gaat krijgt u een extra keuze. U mag op dat moment eenmalig extra geld uit uw pensioen laten uitbetalen. Dat bedrag mag maximaal 10% van uw pensioen zijn.

In eerste instantie was het de bedoeling dat de nieuwe wet zou ingaan op 1 januari 2022. De Eerste Kamer is in januari akkoord gaan met het wetsvoorstel. Maar heeft daarbij de ingangsdatum met een jaar uitgesteld naar 1 januari 2023.

Meer tijd nodig voor uitwerking

De Eerste Kamer wilde alleen akkoord gaan met de nieuwe wet als de invoer met een jaar zou worden uitgesteld. Er komt namelijk veel bij kijken om de nieuwe keuze uit te voeren. Pensioenfondsen moeten de tijd krijgen om hun administratiesysteem hierop aan te passen. Als alles nu verder volgens planning verloopt, kan iedereen die vanaf 1 januari 2023 met pensioen gaat in principe gebruik maken van de extra keuze.
Er zijn wel een paar voorwaarden waaraan uw pensioen moet voldoen. Uw partner moet bijvoorbeeld akkoord gaan als het partnerpensioen door deze keuze omlaag gaat.

Voor wie?

  • Als uw pensioen al is ingegaan (of voor 1 januari 2023 ingaat) geldt deze keuze niet voor u.
  • Gaat uw pensioen op of na 1 januari 2023, dan ontvangt u meer informatie over deze keuze enkele maanden voordat uw pensioen ingaat.

Meer weten?

Als u met pensioen gaat, kunt u kiezen hoe u uw pensioen wilt ontvangen. Log in op de beveiligde omgeving Mijn Pensioencijfers en laat de pensioenplanner de verschillende keuzes voor u doorrekenen. Hebt u hierover vragen? Neem dan contact op. Onze medewerkers helpen u graag.