Verandert uw situatie?

Met pensioen

U stopt met werken en gaat met pensioen. U bouwt dan geen pensioen meer op.

Wat is er geregeld?

  • u ontvangt elke maand ouderdomspensioen van ons
  • vanaf een bepaalde leeftijd ontvangt u elke maand AOW-pensioenAfkorting voor Algemene Ouderdomswet. Op grond van deze wet ontvangt u vanaf een bepaalde leeftijd een ouderdomspensioen van de overheid. van de overheid

Wanneer u zelf hebt bijgespaard voor extra pensioen, dan krijgt u ook een uitkering van de bank of verzekeraar waar u dit geregeld hebt.

Wat betekent dit voor uw partnerpensioen?

Het partnerpensioen is bij ons pensioenfonds op risicobasis verzekerd. Zolang u werkt in onze branche, bent u verzekerd voor het partnerpensioen. Als u overlijdt terwijl u werkt in onze branche, regelen wij dus een pensioen voor uw partner. Als u met pensioen gaat vervalt uw verzekering voor het partnerpensioen bij ons fonds.

Als u met pensioen gaat, kunt u ervoor kiezen om pensioen van uzelf in te ruilen in (meer) pensioen voor uw partner.

Werkte u vóór 1 januari 2022 in de branches Vlakglas of Groothandel Verf?

Dan hebt u ook partnerpensioen opgebouwd. Dit pensioen raakt u niet meer kwijt. Ook niet als u met pensioen gaat. Uw partner krijgt dit altijd als u overlijdt. U moet dan wel vóórdat u met pensioen ging getrouwd zijn, een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan of uw partner bij ons aangemeld hebben.

Gaat u na uw pensioen samenwonen, trouwen of een geregistreerd partnerschap aan? Dan heeft uw partner geen recht op partnerpensioen na uw overlijden.

Werkte u vóór 2010 al in de houtverwerkende industrie?

Dan hebt u misschien ook partnerpensioen opgebouwd. U ziet dit op uw pensioenoverzicht. Dit pensioen raakt u niet meer kwijt. Ook niet als u uit dienst gaat. Uw partner krijgt dit altijd als u overlijdt.

Wat betekent dit voor uw wezenpensioen?

Uw kinderen onder 21 jaar hebben recht op wezenpensioen als u overlijdt terwijl u werkzaam bent in de branche. Ook volwassen kinderen kunnen recht hebben op wezenpensioen, bijvoorbeeld als uw kinderen studeren. 

Als u met pensioen gaat, vervalt het recht op wezenpensioen. Uw kinderen krijgen dan alleen het wezenpensioen dat tot en met 31 december 2021 is opgebouwd. 

Klein pensioen?

Is uw pensioen lager dan € 592,51 (2024) bruto per jaar? Wij kunnen dan binnen 6 maanden na de ingang van uw pensioen besluiten uw pensioen in één keer uit te betalen. Dit heet afkoop. Hierin is opgenomen: 

Partnerpensioen voor uw eventuele ex-partner betalen wij dan in één bedrag uit aan uw ex-partner. Er zijn dan geen maandelijkse betalingen meer.