Nieuws

Waarom wij beleggen met pensioengeld

Om die vraag maar gelijk te beantwoorden: beleggen levert ons fonds het nodige geld op. Onze beleggingen doen het de laatst jaren namelijk goed. Zo was het rendement (winst) op onze beleggingen in 2020 12,9%.

Toch zijn er nog altijd mensen die twijfelen aan het nut van beleggen. Die hebben het vooral over de risico’s die ons fonds neemt, met geld voor hun pensioen. En er komt toch ook premie binnen? Is dat niet genoeg voor alle pensioenen?

Laten we met de risico’s te beginnen, want die zijn er zeker. Sterker: beleggen zónder risico bestaat niet. Je kunt wel beleggen met heel weínig risico, maar dan zal je rendement ook heel laag zijn. Bij beleggen geldt in het algemeen: hoe meer risico je neemt, hoe groter de kans op een hoog rendement.

Ons fonds belegt uw pensioengeld met beleid. We wedden niet op één paard. We spreiden de risico’s door te beleggen in verschillende categorieën. We beleggen bijvoorbeeld niet alleen in aandelen, maar ook in staatsobligaties. We beleggen ook in verschillende regio’s en landen. Wij nemen dus niet heel veel risico, maar ook niet heel weinig. We zitten er zo’n beetje tussenin. Met onze beleggingen zorgen we zo voor een redelijk rendement, zonder dat uw pensioen in gevaar komt.

Zonder winst uit beleggingen is er te weinig geld voor alle pensioenen

Dan de premie die u en uw werkgever voor uw pensioen betalen. Is die niet genoeg? Om eerlijk te zijn: nee, het premiegeld dat ons fonds elk jaar ontvangt is niet genoeg om alle pensioenen - nu en in de toekomst - te kunnen betalen. Zeker niet als we uw pensioen willen laten meestijgen met de prijzen. Dat proberen we wel. Maar zelfs als je veel risico’s neemt in de beleggingen, is het moeilijk om uw pensioen mee te laten stijgen met de prijzen. Ons streven om uw pensioen zijn waarde te laten behouden, is ons de laatste jaren helaas niet gelukt. Dat komt ook doordat we met z’n allen steeds ouder worden.

Wat kunt u doen?

Vindt u het leuk om meer over onze beleggingen te weten? In ons jaarverslag staat een heel hoofdstuk over beleggen. Ook op onze website vindt u veel informatie. Ga hiervoor naar deze pagina

Vragen?

Voor vragen kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag.