Beleggingen

Ons fonds streeft ernaar om op lange termijn een goed pensioen voor u te regelen. Dat doet het fonds door de pensioenpremie te beleggen. Dit gebeurt zo goed en zorgvuldig mogelijk.

Waarom beleggen?

Een pensioenfonds moet beleggen. Als een fonds alleen maar zou sparen, dan zou het fonds op de lange termijn niet genoeg geld hebben om alle pensioenen te kunnen betalen. Uw pensioen zou veel lager uitvallen of u zou meer pensioenpremie moeten betalen. Het doel van beleggen is om rendementHet resultaat van beleggingen. Bij een positief rendement worden beleggingen meer waard. Bij een negatief rendement worden de beleggingen minder waard. te halen.

Hoe gaat dat in zijn werk?

Het bestuur bepaalt het beleggingsbeleid voor het fonds. Het bestuur kijkt hierbij naar studies en adviezen van interne en externe adviseurs. Op basis van dit beleggingsbeleid beslist het bestuur elk jaar waarin belegd gaat worden. Dat legt het bestuur vast in het beleggingsplan.

In de ABTN vindt u de Verklaring beleggingsbeginselenDit document beschrijft de uitgangspunten van het beleggingsbeleid van ons fonds. De uitgangspunten worden door het bestuur vastgesteld.. Daarin staan de uitgangspunten van het beleggingsbeleid beknopt beschreven.

Uitvoering

Het fonds belegt niet zelf. Dat doen externe partijen. Deze partijen zijn gespecialiseerd in beleggen, doen dit voor meer organisaties en kunnen daardoor kosten besparen. Het fonds heeft contracten afgesloten met deze vermogensbeheerders en controleert of de afspraken worden nagekomen.

Belegd vermogen

Het bedrag dat we beleggen noemen we het belegd vermogen. Het belegd vermogen schommelde de afgelopen jaren tussen €769 miljoen en €1,623 miljard.

Beheersen van risico's

Beleggen is niet zonder risico. Beleggingen kunnen meer of minder waard worden. Het is belangrijk om deze risico’s te kennen en te beheersen. Daarom spreidt ons fonds de risico’s door te beleggen in verschillende categorieën, producten en regio’s. Ons fonds belegt het meest in:

  • aandelen Als een pensioenfonds een aandeel koopt van een bedrijf, en daarmee aandeelhouder wordt, wordt het pensioenfonds een stukje eigenaar van die onderneming. Gaat het goed met de onderneming? Dan wordt het aandeel gewoonlijk meer waard en deelt het pensioenfonds in de winst die door het bedrijf aan alle aandeelhouders wordt uitbetaald (dividend). Gaat het slecht met de onderneming? Dan wordt het aandeel gewoonlijk minder waard en zal er minder of geen dividend aan alle aandeelhouders worden uitgekeerd.
  • vastrentende waarden Vastrentende waarden zijn bijvoorbeeld staats- en bedrijfsobligaties (= leningen). Kenmerk van vastrentende waarden is dat we een vaste rente voor deze beleggingen ontvangen en dat de leningen op een vooraf vastgesteld moment worden afgelost.  (incl. liquide middelenLiquide middelen zijn direct beschikbare geldmiddelen. Contant in kas, of direct beschikbaar op een bank- of girorekening.)

Rendement

Ons fonds boekt elk jaar rendementHet resultaat van beleggingen. Bij een positief rendement worden beleggingen meer waard. Bij een negatief rendement worden de beleggingen minder waard. met beleggingen. Dit rendement wisselt per jaar. In 2023 bedroeg het rendement 9,23%. Het jaar daarvoor was het rendement -24,78%.

In contact via onze vermogensbeheerders

Wij beleggen niet direct zelf in aandelen. We doen dit via beleggingsfondsen die beheerd worden door vermogensbeheerders. Via onze vermogensbeheerders zijn we in contact met de aandeelhouders. Onze vermogensbeheerders gaan in gesprek met bedrijven waarin we beleggen en stemmen op de aandeelhoudersvergaderingen namens ons. 

Maatschappelijk verantwoord beleggen

SFDR
De wetgeving biedt kleinere entiteiten met minder dan 500 werknemers de mogelijkheid om op een minder uitgebreid niveau te rapporteren over de duurzaamheidsfactoren die BPFV meeweegt. BPFV maakt gebruik van deze mogelijkheid om hoge kosten van extra rapportages te voorkomen. BPFV classificeert de pensioenregeling momenteel als een regeling die geen ecologische of sociale kenmerken promoot (conform artikel 6 van de Informatieverschaffingsverordening), omdat het duurzaamheidsaspect geen primaire doelstelling is van het fonds. BPFV stelt de deelnemers centraal en zorgt ervoor dat het pensioen op een goede en kostenefficiënte manier geadministreerd wordt en deelnemers op tijd het pensioen uitbetaald krijgen. Om hoge (onvoorziene) kosten van bijvoorbeeld extra rapportages te voorkomen is voor de huidige kwalificatie gekozen. Voor meer informatie over de wijze waarop rekening wordt gehouden met duurzaamheid verwijst BPFV naar het MVB-beleid.

Duurzaamheidsrisico’s zijn onderdeel van het risicomanagement framework. Deze risico’s kunnen effect hebben op het rendement van de beleggingsportefeuille. Deze risico’s worden bij de investment cases beoordeeld en er wordt vastgesteld of de bestaande mitigerende maatregelen voldoende zijn of dat aanvullende maatregelen moeten worden genomen.

BPFV is voornemens om op korte termijn het pensioenproduct te classificeren als SFDR artikel 8.

Bpf Vlakglas onderzoekt de invloed van duurzaamheidsrisico’s op haar pensioenbeleggingen. Hierbij kijkt het fonds naar de duurzaamheidsrisico’s met betrekking sociale-, ecologische- en governance factoren op verschillende beleggingscategorieën, zoals staatsobligaties, beursgenoteerde aandelen en vastgoed.

Vanuit SFDR is het fonds verplicht precontractuele informatie te geven over hoe het omgaat met duurzaamheidsrisico’s en wat de mogelijke impact hiervan is op het rendement van de beleggingen van het fonds. Onderstaand lichten wij dit toe.

Duurzaamheidsheidsrisico’s wordt door Europese duurzaamheidswetgeving omschreven als ontwikkelingen op ecologisch, sociaal of governance (ESG) gebied die de waarde van de belegging negatief kunnen beïnvloeden.
Bij het beheer van onze beleggingsportefeuille houden wij rekening met hieraan gerelateerde duurzaamheidsfactoren en nemen wij dit mee in onze beleggingsbeslissingen. Wij proberen de mogelijke duurzaamheidsrisico’s van de beleggingen zo veel als mogelijk te beperken door het inzetten van verschillende instrumenten, zoals actief aandeelhouderschap, ESG-integratie en uitsluitingen en bij de selectie en monitoring van onze vermogensbeheerders.

De impact van de duurzaamheidsrisico’s op het verwacht rendement van onze beleggingen is momenteel zeer lastig exact vast te stellen en kwantificeren. Daarom kunnen wij voorlopig nog alleen een kwalitatieve inschatting maken van mogelijke gevolgen. Wij schatten in dat duurzaamheidsrisico’s bij onze beleggingen kunnen leiden tot lagere koersen, waarderingen en inkomsten met mogelijk negatieve gevolgen voor het rendement van de beleggingsportefeuille. Voor de deelnemers kan dit betekenen dat de pensioenuitkering kan worden geraakt.

Taxonomie
In de Taxonomieverordening is aangegeven of een economische activiteit duurzaam is of niet. Op basis van deze verordening moeten pensioenfondsen vanaf 1 januari 2022 aangeven of zij ecologisch duurzaam beleggen. De taxonomieverordening hangt dus nauw samen met de SFDR. Voor onze pensioenregeling geldt dat de onderliggende beleggingen geen rekening houden met de EU-criteria voor ecologisch duurzame economische activiteiten.

Momenteel beschikt het fonds niet van voldoende databronnen om het pensioenproduct te classificeren als een duurzame economische activiteit. Met de opkomst van CRSD zullen wij in een later stadium een ons standpunt herzien.