Nieuwe regels voor pensioen in Nederland

Wat verandert er?

  • U krijgt een nieuwe pensioenregeling. U gaat op een andere manier pensioen opbouwen. Of eigenlijk: pensioenkapitaal opbouwen. De premie die u en uw werkgever voor uw pensioen betalen gaat in de nieuwe pensioenregeling uw persoonlijke pensioenpot. Het pensioen dat u al hebt opgebouwd gaat ook in die pot. Dat is het begin van uw pensioenkapitaal. Met het geld in uw persoonlijke pensioenpot gaan we beleggen.
  • U ziet straks beter hoeveel u en uw werkgever in uw pensioenpot stoppen. Maar ook hoe uw pensioenpot groeit. U kunt uw pensioen op de voet volgen. Uw pensioen wordt dus transparanter.
  • Uw pensioen gaat nog meer meebewegen met de economie dan nu. Dat gebeurt in uw huidige pensioenregeling ook al, want ook nu belegt ons fonds met uw pensioenpremies. Maar de invloed van de economie is met de nieuwe regels beter te zien. U weet straks dus precies hoe het met uw eigen pensioenpot gaat. In goede economische tijden zal uw pensioenpot (snel) stijgen. Het kan tijdelijk ook economisch minder gaan. Dan stijgt uw pensioenpot minder snel. Als het heel slecht gaat, kan uw pensioenpot zelfs (tijdelijk) minder waard worden. Maar het blijft uw eigen pensioenpot. Uw pensioen wordt dus persoonlijker.
  • Uw pensioenuitkering is hierdoor niet meer elk jaar even hoog. In goede economische tijden kan uw pensioen hoger zijn dan in mindere tijden. Het doel van ons fonds is die schommelingen in hoogte zo klein mogelijk te houden.