Nieuws

Partnerpensioen inruilen of niet?

Soms is het verstandig het partnerpensioen in te ruilen, maar lang niet altijd. Hebt u geen partner als u met pensioen gaat? Dan ligt het voor de hand het wel te doen. Hebt u wél een partner en heeft hij/zij een goed eigen (pensioen)inkomen? Ook dan kúnt u het doen. Overigens alleen als uw partner het hiermee eens is. Daarom moet uw partner altijd zijn/haar handtekening zetten als u hiervoor kiest.

Heeft uw partner geen eigen inkomen? Dan is het waarschijnlijk niet verstandig om het partnerpensioen in te ruilen. Want als u het partnerpensioen helemaal inruilt, is er na uw overlijden géén pensioen voor uw partner. Het partnerpensioen is dan namelijk precies € 0. Hierdoor kan uw partner na uw overlijden in financiële problemen komen. En dat wilt u natuurlijk niet.

Het partnerpensioen inruilen kan voor nog meer vervelende situaties zorgen. Bijvoorbeeld als u na uw pensionering ergens anders wilt gaan wonen en daarvoor een hypotheek moet afsluiten. Uw hypotheekadviseur kijkt of er een probleem ontstaat als u overlijdt. Wat als er dan geen pensioen is voor uw partner? Van alleen AOW kan uw partner de hypotheek niet betalen. Heeft uw partner onvoldoende andere inkomsten - en is er geen uitkering verzekerd waarmee bij uw overlijden de hypotheek wordt afgelost - dan kan het kopen van het huis niet doorgaan.

Gedeeltelijk inruilen

Denk dus goed na voordat u het partnerpensioen inruilt. Zeker als uw partner weinig of geen eigen inkomen heeft. Dan is het partnerpensioen inruilen waarschijnlijk een slechte keuze.

Wilt u uw eigen pensioen toch verhogen, zodat u en uw partner daar samen van kunnen genieten? Dan kunt u er misschien voor kiezen het partnerpensioen gedeeltelijk in te ruilen. Bijvoorbeeld voor de helft. Als u hiervoor kiest, is er na uw overlijden nog steeds pensioen voor uw partner. Dat is dan wel lager, maar het is in ieder geval iets. Nogmaals: bespreek dit goed met uw partner, vóórdat u samen deze keuze maakt!

Wat kunt u doen?

Gaat u binnenkort met pensioen? Kijk dan op uw pensioenoverzicht (UPO) hoeveel partnerpensioen u hebt opgebouwd en denk alvast na over uw keuze. Vraag uw partner wat hij/zij ervan vindt als u dat pensioen zou willen inruilen. Op onze website vindt u meer informatie over het partnerpensioen en over het inruilen.

Vragen?

Met vragen over uw pensioen kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag.