Met pensioen

U stopt met werken en gaat met pensioen. U bouwt dan geen pensioen meer op.

Wat is er geregeld als u met pensioen gaat?

  • vanaf een bepaalde leeftijd ontvangt u elke maand AOW-pensioenAfkorting voor Algemene Ouderdomswet. Op grond van deze wet ontvangt u vanaf een bepaalde leeftijd een ouderdomspensioen van de overheid. van de overheid

  • u ontvangt elke maand ouderdomspensioen van ons

Wanneer u zelf hebt bijgespaard voor extra pensioen, dan krijgt u ook een uitkering van de bank of verzekeraar waar u dit geregeld hebt.

Wat betekent dit voor uw partner- en wezenpensioen?

Bent u vóórdat u met pensioen ging:

  • getrouwd
  • een geregistreerd partnerschap aangegaan óf
  • is uw partner voor die tijd bij ons aangemeld en door ons geaccepteerd?

Dan houdt uw partner recht op partnerpensioen als u overlijdt.

Gaat u na uw pensioen samenwonen, trouwen of een geregistreerd partnerschap aan? Dan heeft uw partner geen recht op partnerpensioen na uw overlijden.

Hebt u kinderen onder de 21? Zij houden recht op wezenpensioen als u komt te overlijden. Studeren uw kinderen of zijn zij arbeidsongeschikt? Dan kunnen ze (zolang ze studeren en arbeidsongeschikt zijn) recht hebben op een wezenpensioen tot 27 jaar.

Klein pensioen?

Is uw pensioen lager dan € 592,51 (2024) bruto per jaar? Wij betalen dan binnen 6 maanden na de ingang van uw pensioen uw pensioen in één keer uit. Dit heet afkoop. Hierin is opgenomen:

Partnerpensioen voor uw eventuele ex-partner betalen wij dan in één bedrag uit aan uw ex-partner. Er zijn dan geen maandelijkse betalingen meer.