Verandert uw situatie?

Einde samenwonen

U hebt besloten om uit elkaar te gaan. Een vervelende situatie die ook uw pensioen kan beïnvloeden.

Wat is er geregeld?

Uw ouderdomspensioen hoeft u niet te verdelen. Zo staat dat in de wet. Uw ex-partner kan wel recht hebben op een deel van het partnerpensioen dat u tijdens jullie relatie hebt opgebouwd. Zijn of haar deel noemen we ook wel bijzonder partnerpensioen. Dit geldt alleen als u vóór 2022 in onze branche partnerpensioen heeft opgebouwd. Maar uw ex-partner kan verklaren af te zien van dit partnerpensioen. Hij of zij ontvangt na uw overlijden dan geen pensioen van ons. Als u een nieuwe partner krijgt, dan is er voor hem of haar weer een volledig partnerpensioen.

Als uw ex-partner niet afziet van het bijzonder partnerpensioen, dan heeft een eventuele nieuwe partner recht op het partnerpensioen minus het bijzonder partnerpensioen van uw ex-partner. Het kan zijn dat uw nieuwe partner daardoor minder krijgt dan uw ex-partner.

Wat moet u doen?

Wanneer uw ex-partner afziet van bijzonder partnerpensioen, regelt u dat met het formulier Overeenkomst afstand bijzonder partnerpensioen voor de ex-partner. U en uw ex-partner moeten beiden het formulier ondertekenen!

Als uw ex-partner geen handtekening zet, gaat ons fonds uit van de datum waarop één van beiden op het gezamenlijke adres is uitgeschreven bij de gemeente. Neem in dat geval contact op met ons fonds.

Bevestiging afmelding

Als u uw partner bij ons hebt afgemeld, sturen wij u en uw ex-partner automatisch een opgave van het bijzonder partnerpensioen voor uw ex-partner.

Partnerpensioen op risicobasis

Vanaf 2022 is het partnerpensioen op risicobasis verzekerd. Zolang u werkt in onze branche, is er pensioen voor uw partner verzekerd. Als u overlijdt, krijgt uw partner pensioen van ons fonds. Overlijdt u nadat u gestopt bent met werken in de branche, dan krijgt uw partner alleen het pensioen dat tot en met 31 december 2021 is opgebouwd. Bent u na 1 januari 2022 in dienst gekomen? Dan is er geen partnerpensioen opgebouwd.